..

 

Hvem er jeg, VALDE ?

Kaj Munk skrev:

"Bare en hund",
er der nogen der siger,
er det "bare"
at, et andet liv har sluttet sig til mit,
at, en hale klapper i gulvet,
ved at høre min stemme,
at, en snude fortroligt stikker,
sig ind i min hånd,
at, to øjne røber mig verdener,
af tillid og hengivenhed.

 
 
Jeg er døbt Goichi, men det er ikke til at sige, siger min  mor. Derfor kom jeg til at hedde VALDE.
  (forkortelse af Valdemar, som hun kalder mig, når jeg ikke vil komme)

jeg er en SHIH TZU, en tibetansk race.

Jeg er født den 17.11.01.

Søndag den  09.02.02 kører mor til Esbjerg, henter Hanne Høi, og kører da videre til Føvling nede ved Gørding/Ribe. Der ligger ”Kennel O´Ship . Her opdrættes Cairn-terrier og Lhaso Aphso og mutter var kørt ned for at købe en Cairn.

Hun havde været der én gang for 8 dage siden, men farven passede hende ikke og hun spurgte Mette om hun  tilfældigt  havde andre hvalpe. Mette sagde at hendes Lhasoer var gravide, men det varede noget endnu, dog havde hun en ”plejehund og hendes 2 hvalpe”  hvoraf den ene var solgt, mor måtte gerne se mig.  Mette hentede mig,   og jeg lagde mig med det samme på min menneskemors fødder,  hun faldt pladask for mig. Min rigtige mor er Hvid/cremefarvet, og der siges at det  bli`r jeg nok også, men mor håber der vil være lidt af det mørke hår altid. 

Jeg var så lille at mor måtte bukke sig ned for at se om jeg overhovedet havde nogle små ben, men de var der. Jeg vejede 1.400 gram, ak ja så lille bitte

 

Hvor stammer Jeg fra ?

Hvor stammer denne lille asiatiske hunderace fra?

Der er ingen helt bestemte oplysninger om det, men forskellige ting, er der at støtte sig til. Der tales om Tibet, der kaldes "Verdens tag",  der ligger nord for Indien. 

Racen uddør i Tibet omkring 1750, men det kinesiske kejserhof viderefører den, hvorfra man ved at den stammer tilbage til ca. 624 f.kr, det var gave fra Tibets konge. Tibetanerne betragter deres hunde som  hellige dyr.

En betegnelse er også Løvehunden; som kan ses i afbildninger og statuer.  

Racen kaldes også "Lykkebringer ". 

I Tibets huse holdt man, siges det, to forskellige hunderacer, En stor race der stod bundet udenfor, til at jage uvedkommende bort. Og  en lille race indendørs, den skule holde onde ånder væk.

Buddhismen i Tibet og Kina bygger på reinkarnation, og siger at mennesker kan genfødes som en  dyreform.

Kejserinde  Tzu-Hsi fik omkring 1908  et eksemplar af racen. Men en hofdame fra Kejserslottet fortalte at Shih Tzuen har været i kejserslottet omkring 200 år.  

Shih Tzu-en  bliver i 1932 bragt til Norge, af en dansk ambassadørfrue, hun havde håndplukket den. Familien var ambassadører i Kina, hvorfra de flyttede til Norge.

Hvis der ønskes mere om racen, kan man henvende sig på Shih Tzu-kenler  eller stedlige biblioteker, hvor der findes gode bøger om racen.

 

Jeg er blevet bamseklippet.

Valde er blevet  " bamseklippet", jeg bruger ham jo  ikke til udstilling.  

Han  er en meget glad hund, og ikke mindst  nu,  da han kan nøjes med en mindre frisering hver dag.  Jeg beundrer dog alle de Shih Tzu, som jeg møder rundt omkring. De er virkelig flotte med deres lange pels, de er som små prinsesser og prinser.

Valde er en rigtig lille charmør, der snor os om fingrene. Det udtryk der er i hans øjne, siger alt. Og dem der siger hunde ikke har mimik, de tager fejl. Han kan både se misundelig ud, se flov ud og når han sidder og tigger, er han helt uimodståelig.  Ja det er lige før han kan tale. Han kan stå og sige lyde, når der er noget at fortælle om, tigge efter, eller ikke kan få fat i med sine så kore ben.

Når han leger med Ditte, vores anden hund, der er en labrador, tror han nærmest han er en gand donis, han løber afsted, som om han flyver. Det ser hyle skægt ud, når de 2 prøver deres færdigheder af, overfor hinanden. Ditte kunne bare lægge et ben over kroppen på Valde, men gør det ikke, de er bare så gode venner. 

 

 

  

 

                   

 Free Hit Counter
 Free Counter